Wat is Virtual Reality (VR)?

Zoals de naam het eigenlijk al zegt, is Virtual Reality een virtuele realiteit. Een kunstmatige, immersieve wereld waarmee een gebruiker interactie heeft. Hiermee hebben we ook meteen de drie eigenschappen benoemd die nodig zijn voor VR:

• Kunstmatige Wereld
  • Immersie
  • Interactie

Zonder één van de drie eigenschappen mag je eigenlijk niet van VR spreken.

De eigenschappen van virtual reality

Kunstmatige wereld

De kunstmatige wereld is de wereld waarin de gebruiker zich bevindt. Dit hoeft niet een hele wereld te zijn. Het kan ook een afgesloten kamer zijn of een open ruimte. De kunstmatige wereld wordt in real-time door een computer weergegeven.

Immersie

De letterlijke betekenis van ‘immersie’ is ‘onderdompeling’. De gebruiker wordt in een real-time virtuele realiteit ondergedompeld. Augmented Reality (toegevoegde realiteit) is niet immersief. De gebruiker bevind zich immers nog altijd in zijn echte wereld.

Interactie

De laatste eigenschap van VR is interactie. De mogelijkheid om objecten in de virtuele wereld te kunnen bewerken, verwijderen, kapot maken, gebruiken, etc. Interactie kan plaatsvinden door gebruik te maken van controllers of simpelweg door het lichaam te bewegen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan films of foto’s in 360 graden.

Innovatie in virtual reality

Met name in de game-industrie zet men in op virtual reality. De game-industrie is dan ook de grootste bron van innovatie voor virtual reality. In de app-stores van bijvoorbeeld de Oculus Rift of de Steam Store bestaat het grootste aanbod uit spellen. Desalniettemin is virtual reality niet alleen geschikt voor games. Ook op het gebied van video wordt flink aan de weg getimmerd. Met de komst van VR kijkers als Google Cardboard en een mobiele telefoon kan vrijwel iedereen proeven aan virtual reality.

Virtual reality belevingen

In de app-stores zijn er ook talloze ‘experiences’ te vinden. Een ‘experience’ of beleving verplaatst de gebruiker in een bepaalde situatie. Dit kan bijvoorbeeld aan boord van het ISS ruimtestation zijn of in een pre-historisch landschap omringd door dinosaurussen. De mogelijkheden zijn eindeloos.