VR met de Oculus Rift

De Oculus Rift is één van de duurdere VR headsets die op de markt te krijgen zijn.
Waarom de Oculus Rift duurder is dan bijvoorbeeld de Google Cardboard is simpel.
Het apparaat bevat zelf schermen, is gemaakt van hoogwaardig materiaal èn waarschijnlijk wel het grootste verschil is dat de Oculus Rift niet alleen je kijkrichting volgt, maar ook de bewegingen van je lichaam. Een ander groot verschil is dat de Oculus Rift op een computer moet worden aangesloten.

Motion tracking

Oculus sensor
De Oculus sensor

Het volgen van de bewegingen van de gebruiker wordt ‘motion tracking’ genoemd. Veel mensen kennen de beelden van een acteur in een zwart pak met witte bolletjes. Een klein leger aan camera’s legt de bewegingen van de acteur vast (motion capturing). Een computer analyseert de beelden en vertaalt de posities van de bolletjes naar een beweging.

De Oculus rift kan, als er bewegingssensoren op de computer worden aangesloten, ook de bewegingen van de gebruiker volgen. De computer verwerkt de data die hij ontvangt van de sensoren en stuurt de bewegingen naar de applicatie. Deze toont vervolgens de bewegingen van de gebruiker op de headset.

Room scaling

De mogelijkheid om de bewegingen  van de gebruiker in drie dimensies te kunnen volgen, wordt ‘Room scaling’ (vrij vertaald ‘ruimte beklimmen’) genoemd. Room scaling maakt het mogelijk voor een gebruiker om objecten te ontwijken door opzij te stappen, te bukken of door op de tenen te gaan staan. Het voegt een extra dimensie van interactie aan de VR beleving toe.

De computer

Om de Oculus Rift aan te kunnen sturen heb je een krachtige computer nodig. De computer moet immers alle bewegingen van de gebruiker (en eventuele data van de sensoren en Touch controllers) kunnen verwerken en in real-time in een applicatie verwerken. De applicatie moet voor elk oog een apart beeld creëren (‘renderen’) van de omgeving. Dit vereist flink wat rekenkracht van zowel de processor, het geheugen en de grafische kaart.

Populaire apps

Spellen en belevingen voor de Oculus Rift zijn verkrijgbaar in de Oculus Store of in de Steam Store. De kosten voor een gemiddelde beleving of game zijn aan de hoge kant, maar gelukkig zijn er ook talloze gratis apps te vinden die je een voorproefje geven.

Enkele zeer populaire apps voor de Oculus Rift zijn: